Longfunctieanalyst: een baan in de gezondheidszorg

Longfunctieanalist

 

Longfunctieanalyse, ook bekend als longfunctietest of PFT, is een medische test die wordt gebruikt om de longen te evalueren en verschillende longziekten te diagnosticeren. Een longfunctieanalist gebruikt numerieke algoritmen om de ademhalingscapaciteiten van patiënten te evalueren en veranderingen in deze capaciteiten in de tijd te volgen. Zij werken onder toezicht van een gespecialiseerde arts die op de hoogte is van hun specifieke studiegebied, gezondheidsgebied en opleiding. Longfunctieanalisten voeren PFT's uit met behulp van verschillende soorten apparatuur om de luchtwegweerstand, uitgeademde volumes per minuut, maximaal ventilatievolume en diffuserende capaciteit voor koolmonoxide (DLCO) te meten. Sommige van deze tests worden ook handmatig uitgevoerd door een patiënt die gevraagd wordt een aantal keren in een buisje te blazen terwijl hij de voorgeschreven getallen opzegt. In deze blogpost leert u wat longfunctieanalyse is; veel voorkomende taken als longanalist; typische werktijden; salarisverwachtingen; opleidingseisen; vereiste licenties; en baanvooruitzichten voor wie een dergelijke carrière wil nastreven.

Wat is longfunctie-analyse?

Het Nederlandse woord "longfunctie-analyse" betekent letterlijk "lange-functie-analyse". Dit kan worden opgesplitst in twee delen: lang en functie. Lang betekent in feite dat de analist zowel fysieke als fysiologische evaluaties uitvoert. Functie betekent dat de analist de capaciteit van de longen beoordeelt om longziekten te diagnosticeren en een behandelplan op te stellen. Longfunctieanalyse is een uniek vakgebied omdat het artsen kan helpen longziekten zoals astma, longontsteking, taaislijmziekte en andere longziekten te diagnosticeren, op te sporen en te behandelen.

Taken van een longfunctieanalist

Longfunctieanalyse omvat een reeks tests om de capaciteit, ventilatie en diffusie van de longen te evalueren. Volgens strikte voorschriften en eisen volgt een longfunctieanalist de diagnose van een arts voor iemands gezondheidstoestand. Dit helpt de arts te bepalen hoe de patiënt het best kan worden behandeld en te begrijpen hoe de ziekte de ademhaling heeft beïnvloed.

  • Fysieke evaluatie: Als onderdeel van de fysieke evaluatie meet een longfunctieanalist de longcapaciteit en weerstand met een spirometer en een oscillometrische spirometer. Het longvolume wordt ook handmatig beoordeeld met een fractionele volumetechniek. De longfunctieanalist gebruikt deze metingen om de gezondheid van de longen vast te stellen, ziekten te identificeren en veranderingen in de longfunctie in de tijd te volgen.

  • Fysiologische evaluatie: De fysiologische evaluatie omvat het meten van de hoeveelheid lucht die per minuut wordt ingeademd en uitgeademd. De luchtwegweerstand wordt ook gemeten met behulp van een spirometer en een tip-tubes methode.

  • DLCO-meting: De diffuse capaciteit van de longen wordt gemeten met behulp van een koolmonoxidemachine. De machine meet de hoeveelheid koolmonoxide die de patiënt uitademt terwijl hij in een buisje ademt. Deze meting wordt diffuse capaciteit voor koolmonoxide (DLCO) genoemd. De DLCO is nuttig om de gezondheid van de longen vast te stellen, veranderingen in de luchtkwaliteit te volgen en longziekten zoals Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD) te diagnosticeren.

Vacatures voor longfunctieanalist

De baanvooruitzichten voor longfunctieanalisten kunnen variëren afhankelijk van de instelling, de arts, het specialisme en het vakgebied. Over het algemeen is PFA echter een groeiend vakgebied. "PFA is een beroep dat gestaag groeit – het is geen beroep dat afneemt," zegt Dr. Andrew Weinstein, medisch directeur van IMA Consulting. Dit komt door de toenemende prevalentie van ademhalingsziekten en de vergrijzing van de bevolking.

Het Bureau of Labor Statistics meldt dat het gemiddelde jaarsalaris voor longfunctieanalisten 123.000 dollar bedraagt. Dit cijfer varieert echter op basis van de instelling, de arts, het specialisme en het studiegebied. Bijvoorbeeld, longfunctieanalisten die gespecialiseerd zijn in pulmonologie hebben een gemiddeld jaarsalaris van $168.000, terwijl degenen die gespecialiseerd zijn in cardiologie een gemiddeld jaarsalaris van $125.000 hebben.

Conclusie

Longfunctieanalyse is een uniek vakgebied omdat het artsen kan helpen bij het diagnosticeren, opsporen en behandelen van longziekten zoals astma, longontsteking, taaislijmziekte en andere longziekten.

De arbeidsvooruitzichten voor longfunctieanalisten kunnen variëren, afhankelijk van de instelling, de arts, het specialisme en het vakgebied. Over het algemeen is PFA echter een groeiend vakgebied. "PFA is een beroep dat gestaag groeit – het is geen beroep dat afneemt," zegt Dr. Andrew Weinstein, medisch directeur van IMA Consulting. Dit komt door de toenemende prevalentie van ademhalingsziekten en de vergrijzing van de bevolking.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *