Wat is een Coach

Kindercoach Middelburg

 

Als je het woord “coach” hoort, wat komt er dan in je op? Waarschijnlijk in de trant van gymnastiek of atletiek? Of misschien als in “cstaff” – je leraar Engels op de middelbare school? Misschien als in “kantar” – je poortwachter? Of zelfs als in “ma shafta a tacka”, een pick-up schets van een indianenopperhoofd dat woont op de basis van de golfbaan in clubs?

Veel mensen hebben wel eens van het woord coach gehoord – maar denken dat “een coach” over het algemeen verwijst naar een sportcoach en/of, meer in het algemeen, een sportpsycholoog? Wat de wereld van coaching zich niet realiseert is dat een coach iedereen kan zijn die het vermogen heeft om een ander te helpen groeien, verbeteren of verbeteren. Bij coaching gaat het erom de uitdrukking van waarden en/of vaardigheden te vergemakkelijken, zodat mensen waardevoller en effectiever worden. De tijden zijn veranderd en coaching gaat niet langer over de sport van vandaag en het beroep van morgen. Vandaag de dag is coaching een geïntegreerd onderdeel van ons onderwijsproces, vanaf het moment dat we naar school gaan tot het einde van ons leven.

Hoewel er geen officiële beschrijving van coaching bestaat, is het nuttig te begrijpen dat we veel te danken hebben aan de eeuwen die voorbij zijn gegaan sinds we onze educatieve reis naar de middelbare school begonnen. Gedurende deze periode in de geschiedenis hebben coaches ons vooruitgeholpen op onze reis naar het begrijpen en bereiken van de doelen van ons onderwijs. Dankzij de drang om in zo’n snel tempo op grote schaal in het buitenland te kopiëren, hebben coaches de vaardigheden die voor sommigen van ons grote resultaten hebben opgeleverd, bewust in leven gehouden. Meer en meer, in de afgelopen 30 jaar, zijn mensen over de hele wereld bewust opgeschoven in de richting van de voordelen van coaching en passen zij deze nieuwe technologie toe in hun persoonlijke en professionele leven.

Dus hoe denk je over en definieer je coaching? Een van de manieren is na te denken over hoe een coach je sterke punten, talenten of capaciteiten zou beschrijven. Het bovenstaande is een voorbeeld van hoe een baas zou kunnen spelen met het vermogen van je werknemers om zichzelf te managen. Zo zou de baas zeggen: “Ik zie je talent in je en weet dat je werkgewoonten heel weloverwogen zijn. Ik heb er vertrouwen in dat je duidelijk de uitdagingen herkent waar ik voor sta en het werk dat ik moet doen om mijn bedrijf vooruit te helpen.”

Misschien voelt de baas de moeilijkheden die jij voelde, maar denk je dat je het ook aankan?

Aan de andere kant zou de coach zeggen: “Je bent geweldig. Ik zie je talent, en je hebt heel hard gewerkt om je capaciteiten te ontwikkelen en te maximaliseren. Je hebt je tijd heel effectief besteed en bent er al in geslaagd om een aantal van je persoonlijke obstakels en uitdagingen op te lossen en te verwerken. Ik weet dat je het verschil kunt maken en ik wil dat je er vol voor gaat. U zult eventuele tekortkomingen goedmaken, degene die u parten gaan spelen aanpakken en u snel weer op de rails krijgen, zodat u snel en efficiënt de eindstreep haalt. Als je moeite hebt om dat soort dingen te onthouden, heb je misschien wat coaching nodig.”

“Dat klonk als een waardige leraar Engels voor mij,” zult u misschien reageren. Wat u denkt is uw kijk op wat een coach zou zeggen. Misschien kun je wat van het volgende toepassen:

Hier is nog een voorbeeld dat nuttig kan zijn:

Als je als alleenstaande ouder probeert te functioneren, wat is dan de uitdaging waar je voor staat? Ik weet zeker dat de meesten van jullie wel aan iemand kunnen denken die de zekerheid van zijn of haar laatste baan heeft verlaten en voor zichzelf is begonnen. Velen van jullie kennen iemand op het werk die naar een andere organisatie is gegaan voor een nieuwe en opwindende carrière. Velen van u hebben gehoord, gelezen of gesproken met mensen die met succes van loopbaan zijn veranderd. Misschien hebt u het nieuws gehoord dat veel van onze overheidsambtenaren hun eerste kansen op een nieuwe carrière inleveren of hun huidige baan verlaten voor nieuwe kansen.

Het inzicht dat wij allen soms een coach nodig hebben om ons te helpen sommige dilemma’s van het leven te overdenken of op te lossen, kan zeer nuttig zijn. Als je aan een coach denkt als iemand die je kan helpen vragen te beantwoorden, je naar opties kan leiden en je naar creatieve antwoorden en mogelijkheden kan leiden, kan dat je helpen meer te bereiken en problemen sneller op te lossen. Zie een coach als een therapeut die je helpt om veilig, probleemloos ideeën, keuzes en procedures te doorlopen en je naar oplossingen te leiden, in tegenstelling tot Australiërs die in Management Lord gaan zitten (Mattheüs 7:5), omdat “je geen gebaren wilt maken”.

Met de spreekwoordelijke kernachtige opmerking van de Franse filosoof Rene Descartes, “Cogito ergo sum” (alleen, wereld, intelligent, redeneren), wat stelt u zich voor? Waar we het over hebben is het concept, voorafgegaan door de vraag. Wat heb je besloten te doen met de grote vragen op persoonlijk, carrière-, emotioneel, relationeel of professioneel niveau?

Lees meer:

Kindercoach Middelburg

Ouderbegeleiding

Leave a Reply

Your email address will not be published.