Coaching – Wat is het?

coaching

 

Wat is coaching?

De benaming “coaching” is een van de grootste problemen op dit gebied. Het lijkt erop dat coaching eng gedefinieerd is met iemand die zichzelf een “coach” noemt! Bijgevolg is er een gebrek aan duidelijkheid en begrip over wat coaching is. Dus wat betekent het om een coach te zijn? Wat doen coaches? Hoe kun je weten of een coach geschikt is voor jou?

Een Coach? Een Gids?

Als coaches voelen we ons op ons gemak bij het helpen van teams, individuen, teams en organisaties om hun prestaties te verbeteren. Maar wat bedoelen we met ‘prestaties’ en hoe kunnen we er zeker van zijn dat we helpen? Hebben we een prestatiemonitor nodig voor persoonlijke, interne of externe prestaties? Bestaat er een prestatiemonitor buiten het individu/team? Kan een coach u echt begeleiden?

Succesvolle teams, individuen, teams en gezinnen hebben een hoog niveau van functioneren. Veel factoren beïnvloeden het functioneren van teams:

o Levensituatie – geloofssysteem, levensstijl, werk

o Coördinatie – conflicten tussen leden, gebrek aan

o Behoeften – meerderen, ondergeschikten

o Organisatorische omgeving – alle veranderingen

o Communicatie – effectief gebruik van verbale en non-verbale communicatie

o Leeromgeving – ondersteunend

o Groepsdynamica – leiders en coaching

o Technologie – IT-ondersteuning

Succes in het leven is het resultaat van deze factoren en meer. Succes in het persoonlijke en beroepsleven is het resultaat van deze factoren en meer. Werk is de belangrijkste factor en hoewel werk een belangrijke factor is, is het slechts een input in niet erg belangrijk, want succesvol werk gaat nooit over werk alleen. Dit feit wordt gewoonlijk pas door mensen uit de praktijk aanvaard na ervaring met werk.

Het verwerven van kennis, informatie en nieuwe technieken, vaardigheden en strategieën om afleiding tegen te gaan en de productiviteit te verhogen is voor elk team, individu of organisatie van groot belang en moet gebeuren. We kunnen het opleiding, training, technische ontwikkeling, de kennis en het lezen over mensen, enz. noemen.

Coachen is een proces waardoor mensen dichter bij hun verstand komen. Bij coaching vragen wij het uiterste van de betrokkenen (de alliantie, de 3% of de coach in deze context), en vragen wij inspanning, wanneer zij niet aan onze verwachtingen voldoen. Coaching is een proces waarbij mensen dichter bij hun manier van begrijpen komen, sommige mensen komen door de mist heen, maar velen leren beter wat te doen denken en hoe te denken.

De eerste vereiste van een coach is zorg te dragen voor de inhoud van het gesprek. Veel coaches zijn er in dienst van een ander (een manager, een partner, een kind, een cliënt, een ouder, een vriend of een algemeen publiek), en vaak zien ze niet wat er met hun cliënten gebeurt, omdat al hun aandacht op henzelf is gericht. De vraag is hoe wij kunnen leren begrijpen wat zij van hen nodig hebben.

Wij kunnen geen intelligente beslissingen nemen als wij alleen uit ervaring leren. Wij hebben de feiten nodig, de analyse en vaak, zo niet altijd, de ervaring. De vragen worden dan – zien wij slecht, vertonen wij gebreken, zijn zij moeilijk te hanteren enzovoort? Wij moeten ons afvragen van wie wij leren? Ook een coaching sessie moet evaluatie en reflectie omvatten (zie de artikelen over De drie pijlers van coaching). Als degenen die de groepen vormen waarmee we werken het eens zijn over deze punten, is het gemakkelijker om te slagen in het beantwoorden van de vragen.

Wij moeten ook om feedback van de cliënten en hun oplossing vragen en die alleen gebruiken als wij weten hoe wij effectief moeten luisteren en begrijpen.

Soms moeten we ons kader veranderen of de manier waarop we bepaalde beslissingen nemen. Dit moet gebeuren tijdens de coaching, want de cliënt is niet altijd in staat zijn gevoelens en emotionele toestand bij te houden en er kunnen veranderingen nodig zijn om hem weer op het juiste spoor te brengen.

Al deze punten zijn belangrijk voor ons om een succesvol coaching plan te maken. Coaching geeft ons dezelfde punten en is een proces waarmee we kunnen omgaan met de spanningen van ons dagelijks handelen en communiceren.

Wij bieden een gezonde, ondersteunende, aanmoedigende omgeving voor onze cliënten om de meest effectieve verandering in hun routine te maken.

De vragen die je jezelf moet stellen als je je voorbereidt op een coaching sessie zijn – Ben je klaar om je leven of de problemen waarmee je te maken hebt te veranderen? Kunt u omgaan met mislukkingen? Is uw geest bereid om steun te aanvaarden om obstakels te overwinnen?

Is een goede coach op een bepaalde manier speciaal? Nee, goede coaches worden niet geboren en ook niet gemaakt. Ze hebben vaardigheden en het vermogen om de kennis die ze hebben in de praktijk om te zetten en de vaardigheden die ze hebben verworven in de praktijk te brengen.

Een coach biedt een nuttige ‘Wickham’ (een manier om zijn ‘leven’ uit te dagen, een manier om zijn ‘anderen helpen’ uit te dagen op een manier die de coach graag beloont

Lees meer:

Loopbaancoaching Rotterdam

Cursus zelfreflectie

Leave a Reply

Your email address will not be published.